طرز تهیه قهوه ترک به همراه راهنمای سرو آن

طرز تهیه قهوه ترک به همراه راهنمای سرو

قهوه ترک که اصالت و سنتی بودن را همواره با خود به همراه دارد را شاید بهتر باشد یک روش و سنت آماده کردن قهوه بدانیم تا یک نوشیدنی قهوه!!
در این مطلب درست کردن قهوه ترک ، به همراه راهنمای سرو قهوه و تاریخچه قهوه ترک را بررسی می‌کنیم.

قهوه ترک روشی برای آماده کردن قهوه است که در طول سالیان دراز قهوه نوشی مردمان سرزمین خاورمیانه، آداب و رسوم مخصوصی برای تهیه و سرو کردن آن به وجود آمده است. کمتر قهوه‌ای داریم که اینگونه با فرهنگ و سنت‌های یک جامعه پیوند خورده باشد.

تاریخچه قهوه ترک

تاریخچه قهوه ترک

تاریخچه قهوه ترک

 

اول این را بگوییم که: چوپانی اهل یمن اولین بار دانه‌های قهوه را کشف کرد. چوپان یمنی خوش ذوق وقتی که دید گوسفندانش با خوردن دانه‌هایی که نمی‌شناخت، انرژی زیادی می‌گیرند، کنجکاو شد و مقداری از آن دانه ها را به خانه آورد و به اتفاق همسر گرامی دانه‌ها را کوبیدند و پودر حاصل را با آب روی آتش جوشانده و از خوردن نوشیدنی حاصل کیف و لذت فراوان بردند. از فردا، چوپان و همسرش آن دانه‌های شگفت انگیز را به همه دوستان و آشنایان معرفی کردند و این شد کشف قهوه در یمن.

درست کردن قهوه ترک ، قدیمی‌ترین روش تهیه قهوه است. تاریخچه قهوه ترک به زمانی باز می‌گردد که مردم ترکیه دانه‌های قهوه را شناختند. درباره ورود دانه‌های قهوه به فرهنگ ترکی دو روایت وجود دارد.

روایت اول می‌گوید که:

در زمان امپراطوری عثمانی، حکمران یمن متوجه شد که مردم کشورش نوشیدنی جدیدی دارند که از دانه‌های قهوه تهیه می‌شود. وی تصمیم گرفت این نوشیدنی را به سلطان عثمانی معرفی کند. از قضا سلطان خیلی از قهوه خوشش آمد و این شد شروع معرفی و گسترش قهوه ترک در عثمانی که ترکیه امروزی هم قسمتی از آن امپراطوری بود.

ابزار درست کردن قهوه ترک چیست؟

طرز تهیه قهوه ترک از وسیله‌ای بنام جذوه یا جاذوه استفاده می‌کنیم که به آن قهوه جوش هم می‌گوییم. جذوه از نظر ظاهری شبیه به شیر جوش است با این ویژگی مهم که باید قطر دهانه آن نسبت به قطر کف کمتر باشد تا قهوه ترک بهتر دم کشیده و موقع دم کشیدن به راحتی به سمت بالا حرکت کند.

بهترین جنس برای جذوه مس است چرا که مس باعث انتقال یکنواخت حرارت شده و در نتیجه قهوه بهتر دم می‌کشد.

جذوه اندازه‌های مختلفی دارد: یک نفره، دو نفره، سه نفره و …

پودر قهوه مناسب برای درست کردن قهوه ترک کدام است؟

پودر قهوه مناسب

پودر قهوه مناسب

البته معمولا برای تنظیم عطر و طعم، دانه‌های قهوه عربیکا و ربوستا را با هم ترکیب می‌کنند. ولی به نظر ما قهوه‌هایی برای دم کردن قهوه ترک مناسب‌تر هستند که درصد عربیکا بالاتری داشته باشند.

آسیاب دانه های قهوه چگونه است؟ برای قهوه ترک باید دانه‌های قهوه به صورت کاملا نرم و ماسه‌ای آسیاب شوند و پودر قهوه مناسب برای قهوه ترک کاملا حالت ماسه‌ای دارد که به دلیل نوع خاص آسیاب آن، دانه‌های قهوه برای قهوه ترک با دستگاه‌های آسیاب صنعتی مخوصوصی آسیاب می‌شوند.

درست کردن قهوه ترک

مواردی که برای دم کردن قهوه ترک لازم داریم:

پودر قهوه ترک – برای هر نفر یک الی دو قاشق چایخوری

آب سرد – برای هر نفر یک فنجان

جذوه مسی

درست کردن قهوه ترک

درست کردن قهوه ترک

پی نوشت

مقدار پودر قهوه ترک که یک قاشق باشد یا دو قاشق بستگی به کیفیت و غلظت پودر قهوه‌ دارد. با یک قاشق چایخوری پودر قهوه شروع کنید اگر غلظت و طعم قهوه ضعیف بود، مقدار پودر قهوه را بیش‌تر کنید.

برای انداره گیری حجم آب سرد موردنیاز از فنجان سرو قهوه ترک استفاده می‌کنیم (فنجان‌های کوچک با حجم ۸۰ الی ۱۰۰ سی‌سی.) به ازای هر نفر یک فنجان آب سرد اضافه می‌کنیم.

طرز تهیه قهوه ترک

طرز تهیه قهوه ترک

طرز تهیه قهوه ترک

  • ابتدا به ازای هر نفر یک فنجان آب سرد به جاذوه اضافه می‌کنیم. (بهتر است برای دم کردن قهوه ترک از آب سرد و برای اندازه‌گیری میزان آب مورد نیاز از فنجان سرو قهوه ترک استفاده می‌کنیم.)
  • به ازای هر نفر یک الی دو قاشق چایخوری سرپر پودر قهوه به جاذوه اضافه می‌کنیم. (مقدار پودر قهوه برای هر نفر کاملا سلیقه‌ای بوده و برای تنظیم غلظت قهوه می‌توانیم مقدار پودر قهوه را کم و زیاد کنیم.)
  • بهترین زمان افزودن شکر همین مرحله است. (اگر می‌خواهیم قهوه کمی شیرین‌ شود.)
  • ترکیب حاصل را هم می‌زنیم تا کاملا یکدست شود.
  • جاذوه را روی شعله ملایم می‌گذاریم.
  • ۴ الی ۵ دقیقه طول می‌کشد تا قهوه دم کشیده و روی قهوه لایه فوم (کف قهوه) ایجاد شود.
  • بعد از تشکیل لایه فوم روی قهوه و قبل اینکه قهوه قل بخورد، جاذوه را از روی شعله برمی‌داریم و با قاشق فوم روی قهوه را داخل فنجان‌ها می‌ریزیم.
  • دوباره جاذوه را روی شعله گذاشته تا لایه فوم تشکیل شود و قبل از اینکه  قل بخورد آن را از روی شعله برمی‌داریم و حدودا نصف قهوه را داخل فنجان‌ها می‌ریزیم.
  • یک بار دیگر جاذوه را روی شعله قرار می‎دهیم، حدودا ۱۰ الی ۱۵ ثانیه صبر می‌کنیم و قبل اینکه قهوه قل بخورد آن را از روی شعله برمی‌داریم و فنجان‌ها را کاملا پر می‌کنیم.

نکات مهم دم کردن و سرو قهوه ترک

نکات مهم دم کردن و سرو قهوه ترک

نکات مهم دم کردن و سرو قهوه ترک

بهتر است از آب سرد یا حتی کمی یخ استفاده کنیم. چراکه هر چه زمان دم کشیدن قهوه طولانی‌تر باشد غلظت آن افزایش می‌یاید.

بهتر است پس از ریختن قهوه داخل فنجان کمی صبر ‌کنیم تا ذرات معلق قهوه موجود در نوشیدنی ته نشین شود.

بهتر است کنار قهوه ترک یک فنجان آب سرو کنیم. چراکه قهوه ترک، قهوه سنگینی است و بعد از نوشیدن آن دهان کمی گس می‌شود و نوشیدن آب به متعادل شدن طعم دهان کمک می‌کند.

بهتر است برای سرو قهوه ترک از فنجان استاندارد با حجم۸۰ الی  ۱۰۰ سی‌سی استفاده کنیم.

قهوه ترک با شیر

قهوه ترک را با شیر هم می‌توان دم کرد یعنی به جای آب سرد از شیر سرد استفاده کنیم.

به قهوه ترک با شیر، قهوه یونانی هم می‌گویند.

برای هر نفر یک فنجان شیر سرد (شیری که داخل یخچال بوده است) و یک الی دو قاشق چایخوری پودر قهوه ترک را داخل جاذوه ریخته و آن را روی شعله ملایم گذاشته و مانند روش گفته شده در بالا دم می‌کنیم.

معرفی چند نوشیدنی‌ گرم با قهوه ترک

قهوه مخا (موکا عربی)

برای تهیه قهوه مخا از ترکیب پودر کاکائو و شکر قهوه‌ای با پودر قهوه ترک استفاده می‌کنیم.

قهوه رباط

برای تهیه قهوه رباط از ترکیب پودر قهوه ترک و  پودر هات چاکلت استفاده می‌کنیم.

طرز تهیه قهوه ترک شنی

طرز تهیه قهوه ترک شنی

طرز تهیه قهوه ترک شنی

 

دم کردن قهوه ترک روی شن داغ در میان اهالی خاورمیانه و کشورهای عربی و ترک زبان رایج است. وقتی جاذوه را روی شن داغ می‌گذاریم به علت انتقال یکنواخت حرارت، کیفیت قهوه ترک دم شده بهتر می‌شود.

حتما بخوانید : سالاد ماکارونی خوشمزه به همراه طرز تهیه آن و خواص عالی سالاد ماکارونی

کافه آبی دات آی آر

قبلی «
بعدی »

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *